Co je na vietnamské kávě jinak?

13.05.2024

Už jste ochutnali vietnamskou kávu ? A taky jste se zamilovali? Není se čemu divit! A víte, jakou roli v tom hraje phin filtr? Pokud ne, za minutku se to dozvíte. Vezmeme to ale trochu zeširoka.

Milovníci kávy se zcela jistě neshodnou, který způsob přípravy je nej, ale to vůbec nevadí. Vlastně je to tak dobře, alespoň si můžeme tenhle životabudič vychutnat pokaždé jinak!

Když jsem v roce 2019 zavítala do Vietnamu, hned se mi rozblikaly kávové kontrolky. Panečku, ta místní káva je ale sakra dobrá! Čím to je? V rámci "průzkumu" jsem si jí dopřávala opravdu často a moje kavárensko-povalečské já se tetelilo radostí. Protože kavárny jsou ve Vietnamu opravdu povedené. Designově i sortimentem. A obzvláště v Saigonu! 

Asi nejrozšířenější klasická příprava je s hustým kondenzovaným mlékem a ledem a je to fakt lahoda. Takovou kávu dostanete u každého stánku, na každém rohu a abyste zapadli mezi místní, tak se počítá s tím, že se usadíte k malinkému nízkému stolečku a budete nejistě balancovat na ještě nižší a menší stoličce. Připravte si smysl pro humor a mobil, budou z toho skvělá selfíčka!

Pojďme se ale už věnovat slíbenému phin filtru, což je tradiční nástroj pro přípravu kávy ve Vietnamu. Dnes většinou najdete kovové s plastovými částmi, já jsem se ale zamilovala do těch porcelánových, vyrobených ručně a s velkou dávkou citu. Designový fajnšmekr ve mně si to chce prostě užít celé. Přípravu i pití kávy. Chce, aby byly uspokojeny chuťové buňky, ale taky oči a duše. Pak mám pocit takového svátečna, víc si odpočinu a zároveň se nabiju. Za mě je tohle prostě klasický desai moment.       

No a jak phin filtr vlastně funguje? Je to vlastně úplně jednoduché. Součástí tohoto šikovného pomocníka jsou tři prvky: perforované tělo filtru, malý "udusávač" nebo "přitlačovač" (to je ta malá poklička s úchytkou) a samotné víčko. Tělo se položí na hrneček či šálek (u nás v Desai je tím správným Šálek 02), dovnitř nasypete cca dvě až tři lžičky jemně mleté kávy a tu pak pečlivě "udusáte". Následně to vše zalijete vroucí vodou, ale pozor! Zatím jen trochu, max. do čtvrtiny nádobky. Cílem je uvolnit aroma a oleje. Počkejte zhruba 20 až 30 sekund. Poté dolejte vodu téměř do plna, podle toho, kolik výsledné kávy chcete a vezměte v potaz to, zda ji doplníte mlékem či nikoliv. Tělo přikryjte víčkem a nechejte vodu prokapat přes kávu svým tempem. Nakonec tělo filtru ze šálku sundejte. A je to! 

Nyní si můžete vychutnat váš lahodný nápoj. Jo, a nezapomeňte si k tomu udělat pohodu:)

Pokud se vám phin filtr zalíbil, určitě doporučuju tenhle povedený porcelánový v moderních pastelových barvách! Mrknětě SEM